Välkomna till kandidatprogrammet i kemi på Uppsala universitet. Det här är en välkomsttext/guide från ett studentperspektiv gällande några olika grejer vi har kommit att tänka på. För officiell information hänvisar vi till universitetets websidor och det/de välkomstmejl ni fått eller kommer få.
Mottagning
Kandidatprogrammet i kemi har en gemensam mottagning med de som börjar kandidatprogram i fysik och matematik, samt de som läser till lärare i något av dessa tre ämnen. Mottagningen heter MFK-mottagningen, och dess hemsida är här. Många av IUPAKs medlemmar som redan går programmet (eller har gått klart programmet och nu t.ex. går en masterutbildning) är involverade i mottagningen som volontärer av olika slag. IUPAK är också representerad som organisation under några av mottagningens aktiviteter, till exempel under mässan AreNA. Mottagningen är inte på något sätt obligatorisk, men den är väldigt rolig och man träffar många trevliga människor samtidigt som man lär känna studentlivet lite.
Proppen
Är ett antal undervisningstillfällen, inte knutna till någon speciell kurs, som repeterar den matte från gymnasiet som är viktigast att ha med sig. Undervisningen hålls av äldre studenter, men är samtidigt ett samarbete med universitetet, så den krockar inte med era vanliga föreläsningar och lektioner. Propptillfällena ligger vecka 34 och 35 (mottagningens vecka 1 och 2), det vill säga proppen börjar under den veckan det bara är mottagningsaktiviteter, men pågår även under första veckan med ”riktiga” kurser. Proppen är helt frivillig, men den rekommenderas att gå på, speciellt om man känner att man har glömt en del av gymnasiematten.
Kurser och campus
De första två kurserna på kandidatprogrammet är Kemiska Principer I och Baskurs i Matematik. Båda kurserna är relativt breda inom sina respektive områden, och de ger en bra grund till senare kurser. Dessa två kurser ges till största delen på campus Polacksbacken, som innefattar Ångströmlaboratoriet och Informationsteknologiskt centrum (ITC). Vissa senare kemikurser som Organisk kemi I och Biokemi kommer att ges huvudsakligen på BMC (Biomedicinskt centrum – den byggnad där uppropet var) som är ett eget campus. Det brukar också vara så att någon av de senare labbarna i Kemiska Principer I ligger på BMC, så håll lite koll på schemat (men föreläsare/labblärare informerar säkert om detta). Det är också på BMC som vår studievägledare har sitt kontor. Rundvandringar på både Ångström/ITC och BMC kommer att vara aktiviteter under mottagningens första vecka, så att ni har en chans att lära känna områdena. Det finns flera andra campus på Uppsala universitet, utspridda över stan och innehållande massa andra discipliner, men inga moment i basblockets kurser brukar ligga på något av dem.
Föreläsningar, lektioner, mm…
Något som skiljer universitetet från gymnasiet är att inte alla moment är obligatoriska. Föreläsningar och lektioner är till exempel sällan obligatoriska, med viktiga undantag som t.ex. labbsäkerhetsgenomgången i Kemiska principer I, och den s.k. kemiprofilen. Vi rekommenderar dock starkt att du går på alla kursmoment oavsett om de är obligatoriska eller inte, så att du får ut all inlärning som kurserna har att erbjuda. Föreläsningar brukar generellt innehålla genomgång av nytt material, kanske även exempel som föreläsaren löser på tavlan. Lektioner och liknande moment kan vara mer interaktiva, men de är ofta baserade runt någon form av uppgiftsräknande/problemlösning med en lärare tillgänglig för frågor.
Labbrockar
Som ni säkert har fått ett mejl från universitet om innehåller Kemiska Principer I (Kemiska principer II har förresten inte existerat på ett bra tag, så det finns bara en ”Kemiska Principer”-kurs) ett antal labbtillfällen. Labbar är obligatoriska, och ni förväntas också införskaffa egna labbrockar (skyddsglasögon finns alltid i labbsalarna). Labbrockar ska vara av 100% bomull, gärna ha tryckknappar så att de går snabbt att ta av sig vid spill på dem, och kan inhandlas i fysiska butiker i Uppsala hos t.ex. Kramtex (https://kramtex.se/). Flera andra butiker för arbetskläder i Uppsala har labbrockar, men många har dem inte i sitt standardlager utan de behöver beställas, vilket generellt tar några dagar.
Campuskort
Ett personligt accesskort med tillhörande PIN som du använder för att ta dig in på skolan på kvällar och helger, för att använda universitets skrivare, och för att låna böcker på universitetets bibliotek, mm. På universitetets skrivare finns en avläsningsplatta för campuskort, och första gången du lägger ditt kort där kommer den be dig att registrera ditt kort för utskrifter. För att kunna användas som lånekort måste du också aktivt koppla ditt campuskort till biblioteket, vilket kan göras via nätet (https://disaweb.ub.uu.se/change_category/?lang=sv). Campuskort utfärdas vanligtvis av intendenturerna på campus och ska gå att få framställt både genom att beställa på nätet med hjälp av en engångskod som ni förmodligen har fått per email och hämta ut i (t.ex.) kort- och nyckelservicedisken på Ångström, eller genom att gå till servicedisken, låta dem ta ett foto, och få kortet direkt. Det kan även bli så att äldre studenter går med grupper av er till servicedisken och fixar campuskort under vissa mottagningsaktiviteter.
När du fått kortet, se till att du har det med dig om du är i universitetsbyggnaderna på kvällarna, eftersom bara studenter och anställda får vara där, och väktarna kan ibland vilja se campuskort som bevis för att du är student när de går sina rundor.
Sektion, kår, och nation
IUPAK är en sektionsförening, vilket innebär att vi är en förening starkt knuten till ett fåtal program med fokus på samma ämne (kandidatprogrammet och masterprogrammen i kemi). Alla som är engagerade i IUPAK går alltså någon av dessa program, och vår verksamhet har fokus på att det ska vara kul att gå utbildningarna, samt på att hjälpa universitetet se till att programmen fortsätter hålla hög kvalitet. IUPAK (och alla andra sektionsföreningar som har ansvar för program på Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten) har ett nära samarbete med UTN (Uppsala Teknolog och Naturvetarkår). Kåren gör lite samma sak som sektionsföreningarna, men har större ansvarsområde och en mer formell och övergripande kontakt med universitetet vad gäller studentinflytande. UTN har flera heltidsanställda, och håller i ett antal råd och utskott där studenter från olika sektionsföreningar diskuterar studiebevakningsrelaterade frågor, eller andra delar av sektionerna och kårens verksamhet. UTN anordnar en massa sociala evenemang också, där man kan träffa studenter från hela fakulteten. Det finns flera andra kårer vid Uppsala universitet som har motsvarande roll vid andra fakulteter, läs t.ex. mer på https://uppsalastudent.com. Och kolla så klart in UTNs hemsida också: https://utn.se. Sedan är ju nationer en stor grej i Uppsala (information om dessa finns också på Uppsalastudent-sidan). Nationerna är inte knutna till några speciella program eller fakulteter, och de står därför utanför studiebevakningen. De är dock väldigt bra på många andra delar av studentlivet, som fika, pub, fest, och föreningar som håller på med något fritidsintresse. Många nationer har också egna studentbostäder, som dess medlemmar kan ställa sig i kö till.
Lite länkar och sådant
Alla scheman finns på sidan timeedit (https://cloud.timeedit.net/uu/web/schema/), där man kan söka på program eller enskilda kurser. Portalen för allt kursinnehåll är Studium (https://login.studium.uu.se/), och du kan också nå ditt schema därifrån. På Ladok (https://www.student.ladok.se/student/loggain) registrerar man sig på kurser, och det är också här som betyg och avklarade kurser rapporteras in. Om man inte hittar på campus finns MazeMap (www.uu.se/map), där man kan söka på individuella salar i campusbyggnaderna.
Åh vad kul!
Det är låter ju helt underbart 🐫